Freiburg 12/4-15.

Först av allt vill vi gratulera min syster Inger som i dag fyller 80 år. Vi grattade henne på telefon i morse så hon förlåter oss att vi inte är hemma i dag. Grattis, Grattis. Samtidigt grattar vi barnbarnet Clara som blir 11 år.

Vi har avverkat 170 mil och det blev nästan bara betalvägar i Frankrike. De har kostat ca 125 euro. Betalvägarna blir ju väldigt effektiva, milen bara tickar på men man ser ju inte så mycket intressant.

Trots allt, så hittade vi en intressant ställplats i utkanten av Nimes. När vi kom fram till grindarna, se bild 1, var vi övertygade om att det skulle bli nödvändigt att backa ca 150 m på den smala grusvägen. Men icke, där kom en man som ägde en stor egendom innanför grindarna som han och hans fru upplät till husbilar att övernatta på – åtminstone en liten del. Vi åkte alltså igenom grindarna och vidare ca 1 km på lite brant och ännu smalare väg men kom fram och fick en härlig kväll med fantastisk utsikt över nejden. Senare kom också ett tyskt par som också övernattade.

I fredagseftermiddag kom vi över gränsen till Tyskland och stannade i Freiburg. Ganska snart såg vi kioskerna med FÄRSK vit sparris så det blev att stanna och göra inköp.

På kvällen tog vi en promenad till “Stadtmitte”och såg bl a det nya spektakulära konserhuset (bild 2).

Ett inslag som man ofta möter i tyska städer är minnesmärken över förintelsen, så också här. Bitte läser och begrundar (bild 3-4) informationen bredvid den hängande överrocken på räcket. Den påminner om att den 22 okt 1940 uppsamlades över 450 judar från Freiburg i hallen vid centralstationen för att senare deporteras till Auschwitz.

I dag har vi varit och njutit av en mängd olika bassänger på ett Thermalbad som ligger bara några kilometer från vår ställplats. Den som vill veta mer om detta bad kan kolla på www.keidelbad.de. Det vi kan säga är att det är värt ett besök om man är i närheten.

Bitte sitter just nu med GPS-en och kollar … för i morgon är dags att förflytta oss lite norr ut och ännu har vi ingen aning om vart….. oansvarigt?

/L